Dátum: 16-04-12 14:31

GYERMEKEK NAPKÖZI ELLÁTÁSA - Játszóház

 

Aktuális program

Felhívás: Önkéntes segítőket keresünk a Játszóház programjaihoz!

Helyszín:
ÁGOTA® Közösségi és Kulturális Központ
6723 Szeged-Tarján, Csongor tér 8.
Érdeklődni lehet önkénteseinknél:
Hétfőtőtől vasárnapig (hétfő és szerda kivételével!): 14-19 óra között

Az ÁGOTA® Alapítvány és a Karitász együttműködésében szerveződik a ÁGOTA® Játszóház, mely 2015 ősze óta új helyen, a ÁGOTA® Közösségi és Kulturális Központban.

A kezdeményezés 15 éve indult azzal a céllal, hogy barátságos teret és lehetőséget nyújtson minden kallódó fiatlanak, kiskorúnak, akinek az iskolát követő órákban nincs hova menniük, vagy a kedvezőtlen családi környezet tartja távol őket a korai hazatéréstől. Igazi oázis ez a hely számukra, hiszen sokkal többről van itt szó, mint gyermekfelügyeletről néhány kedves játék mellett.

Kothencz János, (ma az ÁGOTA® Alapítvány elnöke, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász igazgatója) 1999-ben figyelt fel az úgynevezett „kulcsos gyerekek” problémájára. Iskola után (vagy helyett) és szünidőben sok gyerek és fiatal ma is céltalanul kallódik az utcán, felnőtt felügyelet nélkül. Közöttük is sok a hátrányos helyzetű, aki éppen rendezetlen vagy problémás családi hátterük miatt fokozottabban vannak kitéve a társadalomból érkező különböző veszélyeknek. Hamarabb keveredhetnek rossz társaságba, találkozhatnak az alkohollal, droggal, vagy akár válhatnak bűncselekmény áldozatává, mint azok a gyerekek, akiket meleg családi légkör vár otthon.

Az ő problémájukra kívánt hathatós és életszerű választ adni a Játszóház létre hozása annak megtartó, óvó erejénél fogva. Eredeti célja, melyhez máig következetesen hű maradt, hogy közösséget teremtsen a fiataloknak. Olyan helyet, olyan szeretetteljes társas közeget, ahol megtapasztalhatják a szeretetteljes elfogadás és a hovatartozás légkörét, ahol kaphatnak emberi jó szót.  Ugyanakkor életkoruknak megfelelő játékokkal, értékes közösségi tevékenységekkel, programokkal tölthetik idejüket.

A kezdeti lépések után már önkéntesek és szociális munkások járták a város köztereket, hogy mentsék, aki menthető. Focizásra, labdázásra, sportolásra meghívták a „bandázó” fiatalokat, hogy így bevonzzák őket játszóházi, közösségi alkalmakra.

Amikor egy kallódó fiatal közösségre és jó mentorokra talál itt, és megérzi a személyre szóló szeretetet, eredményesebben lehet őt rávezetni arra, hogy mit szeretne elérni az életben, mivé szeretne válni. A még messzebb mutató célja ennek a tevékenységnek, hogy a gyerekek ne kallódjanak el.

Továbbá amikor lépésről lépésre kialakul a bizalom légköre, akkor egy ponton túl szívesen megnyílnak és osztják meg a mélyebb problémáikat is a segítőkkel. Ha ily módon felsejlik, hogy hátrányos, vagy halmozottan hátrányos családból érkezett, akkor élelmiszer vagy ruhaadománnyal is tudja őket segíteni az ÁGOTA® Alapítvány, mint ahogy az már számos esetben megtörtént.

Az ÁGOTA® Közösségi és Kulturális Központban, kellemes és kényelmes környezetben, klimatizált helységben tölthetik idejüket. Lehet társasjátékozni, sakkozni, kártyázni. A csocsó és a pingpongasztal is mindig rájuk vár. A játékok és eszközök használatához bármikor megszólíthatók a kedves és készséges önkéntes segítők. De ha a fiatalok csak egy jó beszélgetésre vágynak, vagy csupán egy kis fellélegzésre a napi iskolai elfoglaltságok után, itt bármikor lehuppanhatnak egy kényelmes fotelbe. Mindez ingyenesen áll rendelkezésükre.

Szervezett programokra is tárt kapukkal várják az érdeklődőket: Kreatív kézműves foglalkozások mindig az év adott időszakának megfelelően: mikulás, húsvét, stb. Minden hónapban új játékötletek. Márciusban például társasjátékparti, Bűvös számok vetélkedő, Ország-város játék, Betűvető-társasjáték parti, Családi csocsóbajnokság elődöntője várja a családokat. Nem véletlen, hiszen hosszú távú tapasztalat, hogy szombatonként kiváltképp nagy itt a gyerekzsivaj: egész családok érkeznek ide az aprónéppel együtt. Március végén állatsimogatóra várják a gyerekeket a Csongor téri Központba, melynek megvalósításában a Vadaspark a partner.

Az indulás után szájról szájra is terjedt a Játszóház híre, nem véletlen, hogy Szeged minden részéből érkeztek és érkeznek ide érdeklődő gyerekek, kamaszok, sőt családok. Közülük többen később önkéntes segítőként maradnak jelen a Játszóház életében, meghatározva annak arculatát, barátságos, vonzó légkörét.