Dátum: 18-05-10 13:49

Gyümölcsfa-adomány

A 2018-as majális után, frissen és kipihenve, a Szegedi Karitász kemény napnak nézett elébe. A feladat nem volt kisebb, mint 3 ezer csemete gyümölcsfát kiásni a földből. A cél nemes, hiszen ezeket a kis fákat Huszta Edit ajánlotta fel a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász számára, mint adományt, hogy legjobb belátásuk szerint osszák szét a kérelmezők között.

A gyümölcsfákat Baks, Ásotthalom, Harkakötöny, Pusztamérges és Szeged területén osztottuk ki.

Ez úton is köszönjük szépen neki a felajánlást!

Azon a reggelen, Szegedről indultak a Karitász munkatársai és néhány önkéntes alkotta csapat. Egy kisebb utazás után megérkeztünk a célhelyre. Az idő reggel még kedvezett, kellemes szellő fújt, a talaj is puha homok volt, ebben a részben kifejezetten jó ütemben haladtak a munkálatok.

Kis idő múlva meg is érkeztek Pusztamérgesről, ahogy előre meg lett beszélve, autóval és utánfutóval, felpakolták a nekik szánt mennyiségű fát, majd el is szállították.

Kora délután egy másik földterületről kellett kiásnunk a fákat. Eddigre már felmelegedett az idő, a Nap jobban sütött, a szél kezdett elcsendesedni, a munkatársak és az önkéntesek meg fáradni. Mélyebbre kellett ásnunk, a fák gyökerei jobban megkapaszkodtak a földben, ami keményebb is volt, mint az előző területen. Egyre sűrűbben kellett pihenőt tartanunk a meleg és a folyadékpótlás miatt is.

Közben megérkeztek Harkakötönyből, hogy ők is elszállítsák a saját részüket az adomány fából, a megbeszéltek szerint.

Az utolsó néhány facsemetét már nagyon nehezen tudtuk kiásni, mintha a természet nem akarta volna engedni, minden erejével ellenünk lett volna - de végül győzedelmeskedtünk a természet felett, és az összes kis fát kiemeltük a földből, amik a hűvösben várták gazdáikat, Baksról. Ránk meg várt a feladat, hogy elvigyük Ásotthalomra és Szegedre, majd pedig a jól megérdemelt pihenés, napbarnítottan, megfáradtan…

Kocsis Gábor